MMF poziva Sloveniju da osnaži financijski sektor

Bez autora
Apr 17 2012

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je zatražio od Slovenije da osnaži svoj financijski sektor i ohrabri komercijalniji pristup bankama u državnom vlasništvu. Jačanje financijskih uvjeta za komercijalne banke kratkoročni je prioritet slovenskih vlasti. To će zahtijevati kombinaciju mjera, uključujući dokapitalizaciju banaka i čišćenje njihovih bilanci. Financijsko restrukturiranje trebalo bi popratiti mjerama usmjerenim na produbljivanje komercijalne orijentacije državnih banaka. Banke u državnom vlasništvu u prošlosti su često davale zajmove tvrtkama i pojedincima s političkom potporom, a ne onima koji su imali dobre poslovne programe. Očekuje se da će slovenski bankarski sektor u 2012. zabilježiti treću godinu zaredom u gubitku, zbog loših zajmova odobrenih slovenskim tvrtkama.

MMF poziva Sloveniju da osnaži financijski sektorMeđunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je zatražio od Slovenije da osnaži svoj financijski sektor i ohrabri komercijalniji pristup bankama u državnom vlasništvu.

"Jačanje financijskih uvjeta za komercijalne banke kratkoročni je prioritet slovenskih vlasti", priopćio je MMF nakon dvotjedne misije koju je poduzeo kako bi procijenio zdravlje financijskog sektora te zemlje.

"To će zahtijevati kombinaciju mjera, uključujući dokapitalizaciju banaka i čišćenje njihovih bilanci", navodi MMF u priopćenju te dodaje da bi financijsko restrukturiranje trebalo popratiti mjerama usmjerenim na produbljivanje komercijalne orijentacije državnih banaka.

Dužnosnici MMF-a navode da su banke u državnom vlasništvu u prošlosti često davale zajmove tvrtkama i pojedincima s političkom potporom, a ne onima koji su imali dobre poslovne programe.

Očekuje se da će slovenski bankarski sektor u 2012. zabilježiti treću godinu zaredom u gubitku, zbog loših zajmova odobrenih slovenskim tvrtkama.

Najveća banka u državnom vlasništvu, Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je u prošloj godini imala gubitak od 239 milijuna eura, treba svoj kapital do kraja lipnja povećati za oko 400 milijuna eura, prema propisima Europske agencije za banke (EAB).

Vlada je izjavila da traži strateškog ulagača za NLB, čiji se 25-postotni udio već nalazi u vlasništvu belgijske grupe za bankarstvo i osiguranje KBC, tako da država ne bi morala platiti za banku iz svog prenapregnutog proračuna.

Slovenskim bankarskim sektorom dominiraju državne banke, ali također su prisutni francuski Societe Generale, talijanski UniCredit i Intesa Sanpaolo te brojne austrijske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik